TURBULENS PÅ CPH:DOX

Turbulens har deltaget i den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX i en årrække, hvor vi har afholdt arrangementer i forbindelse med filmvisninger og bragt interviews med instruktører og forskere. Denne serie samler udgivelser om festivalens film fra 2019, 2020, 2021 og 2022 om alt lige eviggyldige filosofiske og eksistentielle spørgsmål, kulturelle randområder, eller de politiske og økonomiske konfliktlinjer, som er med til at definere den tid, vi lever i.

Mennesket i naturen, naturen i mennesket

Mennesket i naturen, naturen i mennesket

Den vilde natur forsvinder med lynets hast, og det anslås, at op imod 94% af den danske natur har det skidt. Biodiversitetskrisen er altså allerede i gang med at forandre livet på jorden for altid. Dokumentarfilmen After Nature, der har været vist på årets CPH:DOX, er et detaljeret og nøgternt vidnesbyrd om livet i en antropocæn tidsalder. Turbulens bringer her et interview med instruktør Esther Elmholt.

Desperate tider

Desperate tider

Desperation er ikke nødvendigvis bare et negativt begreb – i politik kan desperation også være aktiverende og mobiliserende. Dette ses tydeligt i de to dokumentarer, “Un people” og “Rebellion”, der hver især vises i den årlige CPH:DOX-festival.

Retten til opstand

Retten til opstand

Har vi ret til at udøve voldelig opstand overfor staten? CPH:DOX-filmen Un pays qui se tient sage (engelsk titel: The Monopoly of Violence) undersøger spørgsmålet om statens voldsmonopol med afsæt i gadekampene under De gule vestes opstand i Frankrig. Nicolai von Eggers har skrevet en analyse.

Hjernen er en hund, der måske er en robot

Hjernen er en hund, der måske er en robot

Filmfestivalen CPH:DOX 2021 er i fuld gang. En af de film, som har international premiere på dette års festival, udforsker hjernens mysterier i en fremtidssøgende film om biologisk og kunstig intelligens, etiske dilemmaer og den tavse krig mellem feltets førende forskere. Turbulens bringer her en kritisk anmeldelse, skrevet af hjerne- og kognitionsforsker Mikkel Wallentin, af The Brain.